Opakowania tekturowe to jedne z najczęściej wykorzystywanych pojemników do przechowywania, organizowania i transportu. Dzięki stosunkowo taniemu i nieskomplikowanemu procesowi produkcji, są powszechnie stosowane w różnych branżach przemysłu. Wykorzystywane są zarówno w procesie dystrybucji towarów i transporcie paletowym, jak również do wysyłek pocztowych, przeprowadzek, przechowywania dokumentów czy w roli modnej ozdoby. Coraz częściej wykorzystywane są również w branży spożywczej.
Drugie miejsce dla tektury
Przemysł spożywczy docenił zalety stosowania pudełek kartonowych, zarówno do przechowywania, jak i transportu towarów. Obecnie stanowią one 30% wszystkich opakowań do żywności i tym samym znajdują się na drugim miejscu w rankingu popularności wykorzystania – zaraz po tworzywach sztucznych. Największy wskaźnik wykorzystania obserwuje się w sektorze żywności przetworzonej i świeżej, zwłaszcza w branży cukierniczej, choć i w pozostałych obszarach sukcesywnie on wzrasta. Opakowania tekturowe są doskonałym sposobem na transport takich produktów, jak warzywa i owoce, a także mięsa, ryby i słodycze. Wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie przyjmują na siebie rolę opakowania wtórnego. W gastronomii materiały tekturowe stosuje się także w postaci jednorazowych kubków, tacek czy pudełek na pizzę. Popularne są również opakowania tekturowe wzmocnione folią polietylenową lub aluminiową. Wykorzystuje się je, jako opakowania dla towarów płynnych: mleka, soków, wina czy olejów. Eksperci szacują, że za dwa lata udział tektury w segmencie opakowań żywności wzrośnie do 35%.
Dwa rodzaje opakowań
W branży spożywczej wykorzystywane są dwa rodzaje opakowań tekturowych: aseptyczne i nieaseptyczne. Opakowania aseptyczne stosuje się w przypadku żywności, wymagającej chłodzenia – dzięki ich szczególnym właściwościom, produkty do momentu otwarcia można przechowywać w warunkach pokojowych, bez stosowania konserwantów. Pakowanie żywności w warunkach aseptycznych występuje najczęściej w odniesieniu do soków owocowych i mleka. Z kolei w przypadku opakowań nieaseptycznych należy szczególną uwagę zwrócić na warunki przechowywania i transportu.