Opakowania tekturowe cieszą się szczególną popularnością w branży gastronomicznej. Korzystają z nich zarówno cukiernie, winiarnie, restauracje, jak i hurtownie żywności. Z kartonu da się stworzyć opakowanie praktycznie w każdym kształcie. Jeśli dodamy do tego możliwość wyprodukowania dodatkowych przekładek, wypełniaczy i innych akcesoriów „stabilizujących” zawartość, nic dziwnego, że branża spożywcza tak chętnie korzysta z nich przy transporcie i przechowywaniu żywności.
Dlaczego karton?
Dlaczego to właśnie karton cieszy się taką popularnością? Ma on wiele zalet. Przede wszystkim nie uwalnia on szkodliwych substancji do żywności – jest bezpieczny dla człowieka. Opakowania kartonowe od dobrych producentów są trwałe, mocne i łatwo nie ulegają wilgoci. Kartony są lekkie, a do tego praktyczne w przechowywaniu i transporcie. Cechują się również stosunkowo niską ceną. To jednak nie wszystko – szybko i łatwo można wykonywać na nich nadruki. Dla wielu przedsiębiorców kluczowy jest fakt, że są one rozwiązaniem przyjaznym dla środowiska – w przeciwieństwie do opakowań plastikowych.
Które firmy spożywcze korzystają z opakowań kartonowych?
Jak już zostało wspomniane, opakowania kartonowe sprawdzają się w wielu rodzajach gastronomii. Pierwsze na myśl przychodzą oczywiście charakterystyczne opakowania do pizzy, bez których nie mogłaby obyć się żadna pizzeria. W kartonach klienci kupują również torty i ciasta na wynos, a cukiernie eksponują w nich ciasteczka kupowane na wagę. Opakowania kartonowe zamawiane są również przez restauracje i fast foody, gdzie służą do realizacji zamówień na wynos lub z dostawą do domu. Czasami w opakowaniach tego typu w sklepach widuje się owoce i mniejsze warzywa. Trzeba też pamiętać o opakowaniach ozdobnych, świątecznych, czy promocyjnych. Dobre winiarnie pakują klientom swoja wina w kartony z rączką – po pierwsze, by wręczona na prezent butelka prezentowała się elegancko, a po drugie, by butelka nie uszkodziła się w czasie transportu.